Meer weten? Bekijk deze video van het ANP op YouTube.

Generation Discover festival trok ruim 30.000 bezoekers

Het Haagse Malieveld stond van 4 tot en met 8 oktober 2017 voor de tweede keer in het teken van wetenschap en technologie. Tijdens het Generation Discover festival organiseerden Shell en partners tal van activiteiten om de ontdekkers van de toekomst te inspireren.

Zo konden jongeren op het festivalterrein onder meer innovatieve workshops en interactieve theatershows bijwonen, afdalen naar het midden van de aarde, een cybercrimineel opsporen, racen met een zoutwaterauto, dansen op een kinetische dansvloer om energie op te wekken, vliegen met drones en zelf een robot besturen.

“Ruim 30.000 bezoekers in vijf dagen is een resultaat om trots op te zijn”, blikt festivaldirecteur Anne Schreuder terug. “Dankzij de inzet van meer dan 160 Shell-vrijwillgers is alles heel goed verlopen. Het is echt een plezier om de energie van de enthousiaste kinderen die vol overgave aan de slag zijn gegaan met wetenschap en technologie mee te krijgen. We hopen het techniektalent in hen te hebben aangewakkerd!”

Nobelprijswinnaar en oud-Shell-medewerker Ben Feringa
Nobelprijswinnaar en oud-Shell-medewerker Ben Feringa

Uitvinders in de dop
Tijdens de prijsuitreiking van de bright ideas challenge – die zondag officieel van start ging – kregen slimme ideeën van jong talent uit heel Nederland het podium dat zij verdienen. Vanaf 2020 worden wetenschap en technologie verplichte vakken in het Nederlandse basisonderwijs. Om scholen hierbij te ondersteunen, ontwikkelde Shell samen met partners en onderwijsinstellingen deze challenge. Hierbij worden basisschoolleerlingen uit de bovenbouw uitgedaagd om na te denken over oplossingen voor onze wereld op het gebied van energie, water en voedsel.

Nobelprijswinnaar prof. Ben Feringa was als jurylid van de challenge aanwezig en sprak de ruim 400 aanwezige basisschoolleerlingen met inspirerende woorden toe: “Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is om al op jonge leeftijd bezig te zijn met wetenschap en technologie. Jullie hebben alle ingrediënten in je om de ontdekkers van de toekomst te worden.

Jullie zijn nieuwsgierig, creatief en bedenken realistische ideeën. Ik hoop dat jullie door deze challenge hebben ontdekt dat je met wetenschap en onderzoek onze wereld een stukje beter kan maken in de toekomst.”

Via deelname aan de bright ideas challenge, bestaande uit een online lespakket en een klassenbezoek aan de bright ideas hub, komen leerlingen spelenderwijs in aanraking met wetenschap en technologie. Zo ontdekken ze dat zij zélf allerlei slimme ideeën kunnen bedenken, die een positieve bijdrage leveren aan hun eigen toekomst en daarmee de toekomst van ons allemaal.